Leeuwendaal Logo
Nieuws

Na één gesprek meteen verkocht

Publicatiedatum: 15-03-22
Na een gesprek meteen verkocht

Linda Koch (52 jaar) kwam 3,5 jaar geleden bij het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) als Hoofd Opleiden & Ontwikkelen. Na in het verleden diverse rollen te hebben vervuld als adviseur bij verschillende ziekenhuizen, ambieerde ze een leidinggevende rol. Deze vond ze bij het RKZ. Hier kwam zij ook voor het eerst in aanraking met het Leeuwendaal Bruist Traineeship. In dit interview blikt zij terug op haar samenwerking met vier verschillende Bruist-trainees (hierna: Bruisters).

Linda Koch RKZ interview over Leeuwendaal Bruist
Linda Koch

Hoe heb je kennis gemaakt het Bruist-traineeship?
Ik wist nog niet van het Bruist-programma af, maar ik had al vaker via Leeuwendaal interimmers ingehuurd. Ik vind dit erg prettig omdat er echt met je wordt meegedacht en er veel contact is, hierdoor weet je elkaar makkelijker te vinden. Door een interimmer werd ik gewezen op het traineeship en dit maakte mij nieuwsgierig.
Wat is er mooier dan hoogopgeleide jonge mensen in je organisatie te halen en zo een win-win-situatie te creëren?

Jonge mensen in je team halen zorgt voor zo’n frisse wind door je team heen. Gesprekken en grappen op de afdeling werden anders. Dat is zo leuk!

Daarnaast ben ik voorstander van iets nieuws introduceren, iets anders dan we voorheen gedaan hebben. Ik kwam in contact met Annette Jeeninga, zij wist gelijk een prachtige vacature op te zetten en gaf goede voorlichting. Dit gaf mij meteen een goed gevoel en dat kon ik overbrengen op de organisatie. Annette kon de wensen snel koppelen aan de personen die in het Bruist-programma zitten. De eerste keer dat een Bruist trainee binnen het RKZ op een functie werd gezet, was ik na één gesprek meteen verkocht. En ook de rest van de organisatie reageerde positief. Er is nu al voor de vierde keer een trainee in de organisatie gestart en hier houdt het zeker nog niet mee op!

Welke rol hebben Bruisters vervuld binnen de organisatie?
De Bruisters hebben in verschillende vormen de rol van opleidingsadviseur vervuld, heel divers. Van Verpleegkundige vervolgopleidingen, audits, registraties, subsidies, projecten, tot de implementatie van een nieuw leer-management systeem en het optimaliseren van het beheer hiervan.

Seva Klein was de eerste trainee die we aannamen. Seva nam het over van iemand die met pensioen ging en al lang bij het RKZ werkte. Zo’n jong iemand met een frisse blik weet meteen de processen te optimaliseren en te digitaliseren. Dit vond ik heel verfrissend. Seva heeft het pad vrij gemaakt. Wij dachten: ‘Kijk wie we binnen hebben gehaald, hoe snel en goed ze gaat, wow!’ Al snel besloten we een tweede trainee in huis te halen: Pieter Koemans. Twee andere trainees hebben na een aantal maanden hun rollen overgenomen, waarbij er door veel afgeronde projecten weer tijd was voor nieuwe projecten.

Wat is de meerwaarde van de Bruisters in een organisatie?
De Bruist-trainees kenmerken zich door het stellen van veel (kritische) vragen die leiden tot verbetering. Daarnaast weten ze goed te structureren en te organiseren. Elke trainee is communicatief vaardig en weet zich zowel intern als extern goed te presenteren. Ze staan goed in hun opdrachten en weten anderen goed aan te haken. Ook praten zij al snel over ‘wij’, waardoor ze echt onderdeel van het team en de organisatie worden.

De wisselwerking die er ontstaat wanneer je jonge mensen in je team haalt, vind ik echt geweldig. Het is interessant dat de Bruisters al veel verschillende culturen en dynamieken bij andere organisaties hebben kunnen ervaren. Niet alleen leren zij hier veel van, maar wij kunnen hier als organisatie ook veel van leren. Ook is het fijn dat er regelmatig voortgangsgesprekken gevoerd worden met de leidinggevende vanuit Leeuwendaal. Het is goed om stil te staan bij het leerproces en de ontwikkeling van de trainee en om samen het gesprek aan te gaan over ontwikkeldoelen. Dat is uiteindelijk waar het traineeship om draait.

Wat hebben jullie geleerd van het samenwerken met Bruisters?
Ik heb geleerd dat je als hoogopgeleide HR-professional niet per se een verpleegkundige achtergrond of specifieke ervaring nodig hebt om in deze functies te werken. Zij maken het zich snel eigen. En ook dat jonge mensen binnenhalen zorgt voor zo’n frisse wind door je team heen. Gesprekken en grappen op de afdeling werden anders.

Wat is jouw leukste Bruist herinnering tot nu toe?
Dat zijn er zo vele, maar om nog maar eens te benadrukken hoe snel de Bruisters onderdeel van je team zijn, noem ik dan het teamuitje waarbij er met Eendjes werd gereden. Daar hebben we zo gelachen. Ook hadden we een etentje met de Bruisters op het einde. Het informele, dat ze er echt bij horen en dat we mét elkaar zijn. Zo bewegen de Bruisters ook door de organisatie heen, dat is mooi om te zien.
Aan wie zou jij het werken met Bruist aanbevelen?
Ik zou de Bruist-trainees aanbevelen aan HR-afdelingen van ziekenhuizen en andere zorgorganisaties. Opleidingen is maar een stukje van HR, maar de trainees kunnen gemakkelijk overkoepelend denken naar het HR-stuk. Het geeft echt een positieve vibe om trainees aan te trekken! Je moet het gewoon doen, want het is echt een meerwaarde voor je HR-afdeling. Ik ken weinig situaties waarin je geen trainees kunt inzetten. Ik denk dat dat voornamelijk samenhangt met verantwoordelijkheden. Je moet er goed voor zorgen dat je de eindverantwoordelijkheid afdekt. Maar bij het RKZ leggen we nog steeds veel verantwoordelijkheid bij de trainees neer. Je moet durven en ze de ruimte geven. Het hoeft niet altijd te gebeuren zoals het altijd al ging, je moet wel lef hebben als organisatie, gewoon doen!


Wil jij meer weten over het Leeuwendaal Bruist-traineeship of ben je benieuwd wat een Bruister voor jullie organisatie kan betekenen? Klik dan hier. Wil je op de hoogte gehouden worden van Leeuwendaal nieuws en dus ook als er een nieuw interview online komt? Volg ons dan op LinkedIn.