Leeuwendaal Logo
Vonk
Vonk zoekt een:

Voorzitter raad van toezicht

Leeuwendaal zoekt voor Vonk een ervaren en betrokken voorzitter raad van toezicht

De organisatie

Vonk is een brede onderwijsorganisatie die jong en oud helpt groeien. Met de talrijke mbo-opleidingen in verschillende branches, acht vmbo-vestigingen, voortgezet algemeen volwassenenonderwijs en een breed scala aan cursussen en avondopleidingen is Vonk de beroepsopleider van Noord-Holland. Vonk biedt hoogwaardig en kleinschalig onderwijs dichtbij huis, onderwijs dat passend is bij de persoon en de arbeidsmarkt. Verankerd in de regio. Vonk bestaat uit het voormalige ROC Kop van Noord-Holland en Clusius College die per 1 januari 2022 bestuurlijk zijn gefuseerd. Door de fusie is een unieke onderwijsorganisatie ontstaan, vanuit de visie om samen het onderwijs te kunnen versterken richting de toekomst. De kennis vanuit ROC Kop van Noord-Holland op het gebied van een breed scala aan opleidingen wordt zo gecombineerd met de groene opleidingen van het Clusius College. Door kennisdeling worden de opleidingen versterkt, blijft het aanbod aan opleidingen breed, ontstaan nieuwe opleidingen en kan Vonk nog beter aansluiten bij wat de arbeidsmarkt vraagt. 

De raad van toezicht

De raad van toezicht (RvT) is verantwoordelijk voor het bewaken van de continuïteit en de toegevoegde waarde van de organisatie. In het toezicht staat het belang van goed voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs voorop: voor de leerlingen en studenten én het bedrijfsleven in de regio. Dit gebeurt vanuit een onafhankelijke positie die statutair is vastgelegd. Goed onderwijs is van essentieel belang voor de regio. Niet alleen voor de leerlingen en studenten in kwestie, maar ook voor de regionale bedrijven en instellingen. Wie een regio leefbaar wil houden, nu én in de toekomst, kan niet zonder goed onderwijs. Naast de reguliere bijeenkomsten worden er daarom tal van contacten onderhouden, zowel binnen als buiten de organisatie, om zo de essentiële informatie te verzamelen die nodig is voor adequaat toezicht. Het is een actieve en betrokken raad van toezicht. De cultuur in de raad is te typeren als professioneel, praktisch ingesteld, gericht op verbinding en samenwerking in een open en transparante sfeer waarbij men uitgaat van vertrouwen. 

Profiel

We zoeken een toezichthouder die zich aangetrokken voelt tot de ambitie en gedrevenheid van deze vernieuwende onderwijsorganisatie. De nieuwe voorzitter is professioneel actief, maatschappelijk geëngageerd en heeft affiniteit met onderwijs.

Van elk lid van de raad van toezicht wordt tenminste verwacht dat deze:

  • Bestuurlijk inzicht en gevoel voor bestuurlijke verhoudingen heeft.
  • Maatschappelijk betrokken is en beschikt over een relevant netwerk.
  • Representatief is, gerelateerd aan het werkterrein en/of de regio.
  • Het college van bestuur gefundeerd en op hoofdlijnen kan adviseren, beoordelen en toetsen.
  • Zich bewust is van, en rolvast is in zijn rol als toezichthouder.
  • Zich vanuit deze rol opstelt als werkgever, sparringpartner en toezichthouder van het college van bestuur.
  • Gedreven wordt door de waarden uit de codes Goed bestuur.

Voor de beoogde voorzitter gelden daarnaast de volgende eisen:

  • Ruime ervaring als toezichthouder, bij voorkeur als voorzitter. Toezicht ervaring in het onderwijs is een pre. 
  • Ervaring als directeur in de hierboven genoemde sectoren of een meer algemeen bestuurlijk profiel.
  • Visie op toezicht houden, stijlflexibiliteit in toezicht houden.
  •  Kennis van en ervaring met veranderprocessen. 
  • Zoekt in het gesprek de inhoudelijke scherpte op met inhoud met behoud van relatie.
  • Evenwichtige, senior persoonlijkheid. Breed wereldbeeld. Verbindend, creatief en daadkrachtig.

Wat biedt Vonk?

Het betreft een mooie toezichtpositie bij een unieke en ambitieuze onderwijsorganisatie in een interessante transitie fase. De voorzitter van de raad van toezicht ontvangt voor de werkzaamheden een vergoeding conform de WNT.

Informatie

Wilt u meer weten over deze organisatie, de inhoud van de functie, de opgave en de profielschets, lees dan het functieprofiel dat u rechts bovenaan deze pagina kunt downloaden.

De procedure wordt begeleid door Jeannette van der Vorm, senior adviseur executive search. Voor inhoudelijke vragen over de functie kunt u met haar contact opnemen en voor vragen over de procedure met Anouk Keiren, research consultant. Zij zijn bereikbaar via 088 – 00 868 00.

Solliciteren

Om te solliciteren, klik op de solliciteerbutton en volg de stappen zoals aangegeven. Tijdens het proces wordt gevraagd om je emailadres, persoonsgegevens, cv en een motivatiebrief.

We ontvangen je reactie graag uiterlijk op zondag 21 januari.

Locatie: Alkmaar
Functieomvang: Parttime
Sluitingdatum: 21-jan.-2024
Sollicitaties gesloten

Niet gevonden wat je zocht?

Bekijk deze vergelijkbare vacactures

Open sollicitatie

Junis

Voorzitter raad van bestuur

Junis
Alphen aan den Rijn 07-05-2023
Stichting Leerplein055

Voorzitter college van bestuur

Stichting Leerplein055
Apeldoorn 16-04-2023