Leeuwendaal Logo
Stichting Iris
Stichting Iris zoekt een:

Bestuurder

Leeuwendaal zoekt voor Stichting IRIS een bestuurder.

De organisatie

Stichting IRIS (hierna; IRIS) is opgericht in 2006 en is tegenwoordig het beste te omschrijven als een actieve en professionele stichting in het christelijk voorgezet onderwijs met zeven middelbare scholen, een eigen identiteit en een uniek profiel in het zuiden van Noord-Holland.

Bij IRIS werken totaal ca. 920 medewerkers die met elkaar het onderwijs verzorgen voor meer dan 7300 leerlingen. De organisatie wordt geleid door het (éénhoofdige) college van bestuur die rapporteert aan de raad van toezicht. De rectoren-directeuren vormen met het bestuur het Management Team IRIS (oftewel MTI) en worden ondersteund door het bestuursbureau met stafmedewerkers op HR, ICT, financiën, communicatie en opleiden & ontwikkelen. Het bestuursbureau is gevestigd in Heemstede. De jaarlijkse begroting is circa 80 miljoen. De organisatie is financieel gezond.

Het belang van goed onderwijs voor de leerling en de maatschappelijke opdracht staan bij IRIS voorop. Leren en ontwikkelen staat bij iedereen binnen IRIS “op het voorhoofd geschreven”. Er is veel ambitie en aandacht voor onderwijs en de vernieuwing van onderwijs. Voorbeelden zijn de (t)huisvrije school HBM, het HVX onderwijs, het 10&Meer onderwijs op het Herbert Vissers College en het projectonderwijs van KMC.

De opgave

De huidige bestuurder heeft ruim 13 jaar IRIS met succes geleid en zal begin augustus 2024 de organisatie verlaten vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. De afgelopen jaren is er veel bereikt in o.a. de ontwikkeling van innovatief onderwijs en de positie van IRIS in de regio. 

IRIS blijft als professionele scholenorganisatie voortdurend in ontwikkeling en heeft samen met de scholen de komende jaren te maken met diverse en complexe maatschappelijke en onderwijskundige opgaven. Ook de bestuurlijke complexiteit (zoals de intensievere samenwerking op het gebied van huisvesting en het lerarentekort) is toegenomen. 

De verdere professionalisering van de organisatie is de komende jaren een centrale opgave. Het gaat o.m. over de versterking van de bovenschoolse samenwerking waarbij tegelijkertijd de professionele ruimte voor scholen wordt gewaarborgd. De organisatiestructuur wordt verder versterkt met bijvoorbeeld een heldere positionering (rol en verantwoordelijkheden) van de domeinhouders, het bestuursbureau, bestuurssecretaris en beleidsmedewerkers. De nieuwe bestuurder zal ook oog hebben voor andere belangrijke thema’s zoals de algehele strategische koers van IRIS, totstandkoming nieuw strategisch meerjarenplan en toekomstbestendig innoveren van onderwijs.

Profiel

Voor IRIS zoeken we kandidaten die beschikken over integrale bestuurlijke ervaring opgedaan in complexe organisaties in het publiek domein, bij voorkeur in het (voortgezet) onderwijs. Kandidaten zijn maatschappelijk betrokken met aantoonbare drive voor/visie op (innovatief) onderwijs en meer in brede zin de ontwikkeling van kinderen.  

Bij IRIS past een benaderbare en (in- en extern) zichtbare bestuurder met een goede politiek bestuurlijke antenne. Een bestuurder die samenwerkingsgericht is en staat voor betekenisvol onderwijs in de regio.

Kandidaten voldoen aan de volgende vereisten:

  • Academisch denk- en werkniveau.
  • Ruime ervaring in een integraal verantwoordelijke bestuurlijke functie in het publiek domein, bij voorkeur in het (voortgezet) onderwijs. Daarmee een kundige en stevige gesprekspartner voor de rectoren-directeuren en (externe) partners.
  • Meerjarige ervaring in het sturing geven aan veranderingen binnen een professionele organisatie.
  • Gedegen kennis van/inzicht in de maatschappelijke ontwikkelingen en politiek-bestuurlijke processen in relatie tot het voortgezet onderwijs.
  • Een aansprekende visie op modern en toekomstgericht onderwijs.
  • Integrale blik op alle relevante portefeuilles die noodzakelijk zijn voor een succesvolle scholenorganisatie, zoals kwaliteitszorg, financieel beleid, de rol van ICT in het onderwijs, onderwijshuisvesting en personeelsbeleid.
  • Ervaring in netwerken en het extern positioneren van de eigen organisatie.

Wat biedt Stichting Iris?

Een mooie positie bij een veelkleurige, zich stevig ontwikkelende onderwijsorganisatie die zich in een interessante fase bevindt waardoor je als bestuurder echt verschil kunt maken.

De functie is fulltime, inschaling en rechtpositie conform CAO bestuurders funderend onderwijs.

Informatie

Wil je meer weten over deze organisatie, de inhoud van de functie, de opgave en de profielschets, lees dan het functieprofiel dat je rechts bovenaan deze pagina kunt downloaden.

De procedure wordt begeleid door Marcel ten Berge en Jeannette van der Vorm, senior adviseurs executive search. Voor inhoudelijke vragen over de functie kun je met hen contact opnemen en voor vragen over de procedure met Robin de Boer, research consultant. Zij zijn bereikbaar via 088 – 00 868 00.

Solliciteren

Om te solliciteren, klik op de solliciteerbutton en volg de stappen zoals aangegeven. Tijdens het proces wordt gevraagd om je emailadres, persoonsgegevens, cv en een motivatiebrief.

We ontvangen je reactie graag uiterlijk op zondag 28 januari 2024.

Locatie: Heemstede
Functieomvang: Fulltime
Sluitingdatum: 28-jan.-2024
Sollicitaties gesloten

Niet gevonden wat je zocht?

Bekijk deze vergelijkbare vacactures

Open sollicitatie

Junis

Voorzitter raad van bestuur

Junis
Alphen aan den Rijn 07-05-2023
Stichting Leerplein055

Voorzitter college van bestuur

Stichting Leerplein055
Apeldoorn 16-04-2023