Leeuwendaal Logo
Lowys Porquin
Lowys Porquin zoekt een:

Lid raad van toezicht

Leeuwendaal zoekt voor Lowys Porquin een lid raad van toezicht met financieel profiel.

De organisatie

Lowys Porquin (hierna; LPS) is een professionele en toonaangevende onderwijs- en kinderopvangorganisatie in West-Brabant en Tholen. De organisatie wordt op hoofdlijn gevormd door 32 basisscholen (waaronder 1 school voor speciaal basisonderwijs, 1 school voor praktijkonderwijs en 1 nieuwkomersvoorziening) en kinderopvanglocaties. Het bestuursbureau is gevestigd in Bergen op Zoom.

LPS staat er financieel goed voor en de kwaliteit van de kinderopvang en het onderwijs is goed op orde. Het leerlingenaantal is stabiel en LPS is de grootste onderwijsstichting in de regio Brabantse Wal. De jaarlijkse begroting is circa 50 miljoen.

LPS richt zich expliciet op de brede ontwikkeling en educatie van hun ruim 8.500 leerlingen en kinderen waarbij de teams op de locaties belangrijke schakels zijn in de ontwikkeling van het jonge kind. LPS kiest nadrukkelijk voor intensieve inhoudelijke samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang en het met elkaar werken aan een vloeiende leer- en ontwikkellijn voor kinderen van 0 tot en met 18 jaar. LPS doet het niet alleen en werkt samen met diverse externe stakeholders zoals het Samenwerkingsverband Brabantse Wal (PO en VO), de VO-scholen in de regio, Avans Hogeschool Breda, Hogeschool Zeeland en de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen, Woensdrecht en Tholen.

De raad van toezicht

De raad van toezicht (hierna ook wel aangeduid met ‘’RvT’’) van LPS is het officiële orgaan dat de wettelijke functie van het intern toezicht verzorgt. Daarmee zijn binnen LPS de functies bestuur en toezicht duidelijk gescheiden. De ‘Code Goed Bestuur in het Primair Onderwijs’ wordt binnen LPS gevolgd, net als de Governancecode Kinderopvang.

Het college van bestuur bestuurt de stichting en de raad van toezicht houdt integraal toezicht op het college van bestuur en zijn beleid, in het bijzonder de realisatie van de doelstelling van de stichting. De raad van toezicht staat het college van bestuur als klankbord en sparringpartner ter zijde. De taken en bevoegdheden van de RvT zijn vastgelegd in de statuten en het Reglement RvT. De toezichtvisie is neergelegd in het toezichtplan 2020 dat binnenkort wordt vernieuwd.

De RvT is te omschrijven als een hecht en uitgebalanceerd team dat elkaar in persoonlijkheid, rollen, inhoud/kennis en achtergrond goed aanvult. Het is een complementair team dat vanuit vertrouwen en oprechte betrokkenheid bij LPS met elkaar samenwerkt en ook op die wijze de contacten onderhoudt met de verschillende stakeholders binnen LPS. 

Profiel

De huidige voorzitter van de RvT zal per 1 augustus 2024 wegens het vervullen van zijn tweede termijn aftreden. Daarmee ontstaat de vacante positie. De positie van voorzitter wordt binnen de huidige raad opnieuw belegd. De nieuwe toezichthouder zal tevens lid worden van de auditcommissie en zal na benoeming zo spoedig mogelijk invoegen zodat een goede overdracht kan plaats vinden.

Naast de algemene competenties die beschreven staan in het wervingsprofiel, zal het nieuwe lid RvT daarnaast over de volgende ervaring, eigenschappen en competenties beschikken:

  • Oprechte interesse in en drive voor LPS en de maatschappelijke en sectorale ontwikkelingen.
  • Brede ervaring en gedegen financiële kennis op strategisch niveau, opgedaan in het publiek domein. Ervaring in en kennis van de financiering van het (primair) onderwijs en-of kinderopvang is een pre.
  • Bij voorkeur een afgeronde academische opleiding en zo mogelijk ervaring als accountant (RA).
  • Goed bekend met de dynamiek in bestuur en toezicht, beschikt over een financieel overstijgende (integrale) blik.
  • Beschikt bij voorkeur over toezichthoudende ervaring in de (semi)publieke sector. Ook kandidaten met de vereiste werkervaring/kennis/opleidingsachtergrond die de stap naar professioneel toezichthouden willen maken en daarin willen investeren, worden uitgenodigd te reageren.
  • Stevige strategische sparringpartner die de inhoudelijke scherpte kan opzoeken en tegelijkertijd actief bijdraagt aan de verbinding binnen de raad, met het college van bestuur en alle andere stakeholders.
  • Past qua grondhouding in een setting waar de lijntjes kort zijn en er snel geschakeld kan worden indien nodig.
  • Heeft lef en is flexibel; durft buiten de gebruikelijke beleidskaders, wet - en regelgeving (mee) te denken en als toezichthouder bij te dragen aan de innovatie van onderwijs en kinderopvang waar LPS voor staat.
  • Reflectief - en relativerend vermogen.
  • Bekendheid met de regio West-Brabant en/of Tholen is een pre.
  • Het is een pre indien kandidaten de diversiteit van het team versterken.

Wat biedt Lowys Porquin?

In deze positie maak je deel uit van een hecht en professioneel team dat als raad actief bijdraagt aan de toekomst en ambities van LPS als het gaat om toekomstgericht en innovatief onderwijs en opvang voor al haar leerlingen en kinderen in de regio.

De vergoeding voor deze positie is vastgesteld op € 1.095,66 per maand.

Informatie

Wil je meer weten over deze organisatie, de inhoud van de functie, de opgave en de profielschets, lees dan het functieprofiel dat je rechts bovenaan deze pagina kunt downloaden.

De procedure wordt begeleid door Marcel ten Berge, senior adviseur executive search. Voor inhoudelijke vragen over de functie kun je met hem contact opnemen en voor vragen over de procedure met Robin de Boer, research consultant. Zij zijn bereikbaar via 088 – 00 868 00.

Solliciteren

Om te solliciteren, klik op de solliciteerbutton en volg de stappen zoals aangegeven. Tijdens het proces wordt gevraagd om je emailadres, persoonsgegevens, cv en een motivatiebrief.

We ontvangen je reactie graag uiterlijk op zondag 7 januari 2024.

Locatie: Bergen op Zoom
Functieomvang: Parttime
Sluitingdatum: 07-jan.-2024
Sollicitaties gesloten

Niet gevonden wat je zocht?

Bekijk deze vergelijkbare vacactures

Open sollicitatie

Junis

Voorzitter raad van bestuur

Junis
Alphen aan den Rijn 07-05-2023
Stichting Leerplein055

Voorzitter college van bestuur

Stichting Leerplein055
Apeldoorn 16-04-2023