Leeuwendaal Logo
Vereniging VNO-NCW
Vereniging VNO-NCW zoekt een:

Senior beleidssecretaris klimaat & energie

Leeuwendaal zoekt voor VNO-NCW en MKB-Nederland een Senior beleidssecretaris klimaat & energie.

De organisatie(s)

VNO-NCW is een ondernemersvereniging die 185.000 ondernemingen vertegenwoordigt van uiteenlopende grootte en verspreid over alle sectoren, zoals beursgenoteerde bedrijven, familiebedrijven, het midden- en kleinbedrijf en jonge ondernemingen. In samenwerking met overheden en andere maatschappelijke partijen streeft VNO-NCW naar een inclusief en duurzaam Nederland, waar iedereen profiteert van toenemende welvaart.

MKB-Nederland vertegenwoordigt 170.000 leden van het midden- en kleinbedrijf, de drijvende kracht achter de Nederlandse economie. Ondernemers durven risico's te nemen en creëren banen. Daarom moeten ze gefaciliteerd worden en niet gehinderd door onduidelijke of overbodige regels en eisen. De missie van MKB-Nederland: een kansrijk ondernemersklimaat in Nederland.

Begin 2021 hebben VNO-NCW en MKB-Nederland een gezamenlijke nieuwe koers vastgesteld: in samenwerking met overheden en andere maatschappelijke partijen streven zij naar een inclusief en duurzaam Nederland, waar iedereen profiteert van toenemende welvaart. Deze nieuwe inhoudelijke koers stoelt op een tiental uitgangspunten, zoals bijvoorbeeld Nederland koploper maken in digitalisering en nieuwe technologieën, maar bijvoorbeeld ook kiezen voor een klimaat-neutrale, circulaire samenleving.

Je komt te werken voor vereniging VNO-NCW én koninklijke vereniging MKB-Nederland, die beleidsmatig al meer dan tien jaar intensief samenwerken.

De opgave

Je stroomt op een mooi moment in in deze uitdagende functie! Er ligt een ambitieus coalitieakkoord en je staat aan de start van de uitvoering daarvan. Jouw belangrijkste opgave is om samen met de leden en kennispartners van VNO-NCW en MKB-Nederland aan de slag te gaan om een visie te vormen op het gebruik van waterstof en de aanleg van een energie-infrastructuur. Hiermee kan versneld een pakket gemaakt worden, dat de leden vooruithelpt om tot investeringen te komen. Ook de crisis in Oekraïne heeft grote impact op de energievoorziening. Je zorgt ervoor dat er plannen gemaakt en geconcretiseerd worden, waarbij je feilloos belemmeringen identificeert en meehelpt aan beleidsoplossingen (bijv. wetgeving, subsidies) die je helpen om tot die doorvertaling naar de uitvoering te komen.

Het profiel

Er komt veel op je af en daar word je blij van. Je houdt van hectiek, je houdt ervan om bovenop het nieuws te zitten en waar nodig in te vliegen. Je hebt plezier in het schrijven van speeches, het opzetten van allianties of het bedenken hoe je leden in een kruiwagen kunt krijgen, die heel verschillende meningen hebben over een onderwerp. Het schrijven van strategische, inhoudelijke notities gaat je gemakkelijk af en je begrijpt hoe de besluitvorming in Den Haag werkt.

Je bent inhoudelijk expert op het vakgebied klimaat & energie, mensen weten jou te vinden als het gaat om dit thema en je onderhoudt een netwerk. Je bent een zelfstarter, je hebt een eigen visie op de inhoud en weet die ook goed onder woorden te brengen. Je bent proactief en creatief, een soort ondernemer binnen de organisatie. Er is veel te doen, dus je kijkt waar je op in moet zetten, met wie je het best in gesprek kunt gaan en met wie je een coalitie smeedt. Wij vragen onder andere:

  • Academische opleiding (bij voorkeur economische of technische richting);
  • Minimaal 5 jaar werkervaring in lobby/public affairs/beleid, op het vlak van energie- of klimaatbeleid;
  • Ervaring met de impact van verduurzaming van bedrijven is een pré;
  • Goede kennis van besluitvormingsprocessen in Den Haag en Brussel;
  • Uitstekend gevoel voor politiek bestuurlijke verhoudingen en het MKB.

Zie voor verdere eisen en wensen het uitgebreide functieprofiel.

Wat bieden VNO-NCW en MKB-Nederland?

VNO-NCW en MKB-Nederland bieden je een uitdagende, strategische baan, waar je stevig je tanden in complexe, nieuwe materie kunt zetten, en van groot belang kunt zijn voor bedrijfsleven, politiek én maatschappij. VNO-NCW/MKB Nederland biedt, afhankelijk van leeftijd en ervaring een salaris van maximaal €100.000,-- bruto per jaar, (het Arbeidsvoorwaardenreglement VNO-NCW is van toepassing) inclusief emolumenten, en biedt daarnaast uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals mobiele telefoon, laptop, modern thuiswerkbeleid, minimaal 28 vakantiedagen (op basis van een fultime dienstverband) en een goede pensioenregeling.

Je komt te werken in een informele en ambitieuze werksfeer. De cultuur is heel betrokken en ondernemend. Er is een veelheid aan onderwerpen, het is er dynamisch. Je werkt zelfstandig, met veel eigen verantwoordelijkheid, waarbij je je eigen sparringspartners zoekt.

Daarnaast krijg je alle mogelijkheden om de functie verder vorm en inhoud te geven en jezelf te ontwikkelen via training en opleiding. VNO-NCW/MKB Nederland heeft een geheel vernieuwd kantoor in Den Haag en biedt alle ruimte voor hybride werken.

Informatie

Wil je meer weten over deze organisatie, de inhoud van de functie, de opgave en de profielschets, lees dan het functieprofiel dat je boven aan deze pagina kunt downloaden.
De procedure wordt begeleid door Irene Vervelde, senior adviseur werving en search. Voor inhoudelijke vragen over de functie kan je met haar contact opnemen en voor vragen over de procedure met Anneloes van Dijk, research consultant. Zij zijn bereikbaar via 088-00 868 00.

Solliciteren

Om te solliciteren, klik op de solliciteerbutton en volg de stappen zoals aangegeven. Tijdens het proces wordt gevraagd om je emailadres, persoonsgegevens, cv en een motivatiebrief.
We ontvangen jouw reactie graag uiterlijk op zondag 10 april 2022.

Locatie: Den Haag
Functieomvang: Fulltime
Sluitingdatum: 25-feb.-2022
Sollicitaties gesloten

Niet gevonden wat je zocht?

Bekijk deze vergelijkbare vacactures

Open sollicitatie

Junis

Voorzitter raad van bestuur

Junis
Alphen aan den Rijn 07-05-2023
Stichting Leerplein055

Voorzitter college van bestuur

Stichting Leerplein055
Apeldoorn 16-04-2023